header-bg

Obezite cerrahisi sonrası midenin küçülmesi ile yeni bir yaşam tarzına geçiş yapılır. Aşırı kilolu ve obez kişilerin bu ameliyat ile sağlıklı bir kiloya sahip olmaları hedeflenir. Obezite ameliyatı, hastaların önemli miktarda kilo vermesine yardımcı olur. Birçok sağlık sorunları da iyileşir. Ameliyattan sonra sağlıklı bir yaşam için hem beslenme hem egzersiz birbirini tamamlar şekilde ilerlemelidir.

Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar

Obezite, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Farklı sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşağıda sayılan hastalıklar obezite nedeniyle gelişmiş olabilirler:

  • Tip 2 diyabet,
  • Yüksek tansiyon,
  • Kolesterol yükselmesi,
  • Damar sertliği,
  • Kalp hastalığı,
  • Akciğer sorunları,
  • Eklem problemleri,
  • Kanser,
  • Psikiyatrik hastalıklar

Obezite Cerrahisi Sonrası Takip Nasıl Yapılır?

Obezite cerrahisi sonrasında ameliyatın başarılı olması için takip kontrolleri oldukça önemlidir. Obezite cerrahisi sonrası takip, hastanın ameliyat sonrasındaki sağlık durumunu, kilo kaybını ve yaşam tarzı değişikliklerini kontrol etmek için yapılır. Ameliyattan sonraki ilk 1-2 hafta iyileşme süreci takip edilir. Hastanın yaraları kontrol edilir, beslenme ve hareket alışkanlıkları hakkında bilgilendirilir. Ameliyattan sonraki 1-3 ay beslenme planı ve diyet önerileri verilir. Ameliyattan sonraki 3-6 ay, varsa yandaş hastalıkların iyileşmesi takip edilir. Ameliyattan sonra uzunca süreler diyetisyen ve psikiyatr tarafından hasta takip edilmelidir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Diyet ve Beslenme

Obezite cerrahisi sonrası diyet ve beslenme, ameliyattan sonra olmazsa olmaz bir yaşam tarzı değişikliğidir. Kilo kaybının devamı ve ameliyatın uzun vadeli başarısını sağlamak için önemlidir. Hastaların yeni beslenme alışkanlıkları edinmeleri ve sağlıklı besinleri tercih etmeleri gerekir. Diyetisyen, hasta için özel bir liste hazırlar. Ameliyattan sonra ilk birkaç gün sadece sıvı tüketimi yapılmalıdır. Küçük porsiyonlarda sık sık besin tüketilmelidir. Besinleri yavaşça yemek ve iyice çiğnemek gerekir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Egzersiz

Obezite cerrahisi sonrası egzersiz; metabolizmayı hızlandırmaya, kas kütlesi oluşturmaya ve kemik yoğunluğunu korumaya yardımcı olur. Ayrıca kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon gibi obeziteyle ilişkili sağlık risklerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ameliyat sonrası ilk haftalar 10-15 dakikalık yürüyüşlerle başlayabilir. Doktorunuz sizin için etkili bir egzersiz programı oluşturabilir. Egzersiz; kilo vermenizi destekler, ruh halini iyileştirir, genel sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkileri vardır.

mide-ameliyati-sonrasi-kilo-verme

obezite-cerrahisi-sonrasi-diyet-ve-beslenme

Obezite Cerrahisi Sonrası Komplikasyonlar

Obezite cerrahisi sonrası komplikasyonlar; her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da vardır. Obezite cerrahisi geçirecek hastaların, ameliyat öncesi bu riskler ve komplikasyonlar hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Bazı komplikasyonlar, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Daha ciddi komplikasyonlar için ise cerrahi müdahale gerekebilir.

  • Anestezi sırasında veya sonrasında kan basıncı, kalp ritmi veya solunum gibi sorunlar yaşanabilir.
  • Obezite cerrahisi, mide ve bağırsaklarda kanama riski taşıyan bir ameliyattır.
  • Ameliyat yerinde, midede veya bağırsaklarda enfeksiyon ortaya çıkabilir.
  • Kan pıhtılaşması riski artabilir.
  • Kusma ve ishal, cerrahi sonrası sık görülen şikayetlerdendir.
  • Obezite cerrahisi, bazı vitamin ve minerallerin emilimini azaltabilir. Bu nedenle takviye gerekebilir.

Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Verme

Mide ameliyatı sonrası kilo verme süreci kişiye göre değişiklik gösterebilir. En hızlı kilo verme dönemi, ameliyat sonrası ilk 6 ay içerisinde gerçekleşir. Bu dönemde hastalar, ameliyat öncesine göre %50-60 oranında kilo verebilirler. 1-2 yıl içinde ise bu oran %70-80'e kadar çıkabilir. Vücut ağırlığı fazla olan kişiler, az olanlara göre daha çok kilo verebilirler. Ameliyat sonrası hastaların sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya özen göstermeleri, kilo verme sürecini hızlandırır.

Mide ameliyatı sonrası kilo verme kalıcı bir durum olabilir. Ancak hastanın bu süreçte beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını değiştirmeleri ve bu alışkanlıkları yaşam tarzları haline getirmeleri gerekir. Beslenme tarzına dikkat edememek daha sonraları kilo almayı kolaylaştırabilir.

Obezite Ameliyatı Öncesi Yapılacaklar

Obezite ameliyatı öncesi hastanın ameliyat için uygun olup olmadığı değerlendirilir. Hastanın genel sağlık durumu, ameliyata engel olabilecek herhangi bir durum dikkate alınır. Ameliyat öncesinde; kan testleri, EKG, solunum fonksiyon testleri, endoskopi ve kolonoskopi yapılabilir. Obezite ameliyatı, hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran bir tedavi yöntemidir. Ancak, ameliyatın riskleri de vardır. Bu nedenle, ameliyat kararı vermeden önce hastanın ameliyatın riskleri ve faydaları hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Bu testler ve bilgilendirme süreçleri dışında hastanın sigara içmeye bir süreliğine ara vermesi ve ameliyat öncesi doktorun belirlediği diyeti uygulaması gerekebilir.

Obezite Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar

Obezite ameliyatı sonrası beslenme düzeni, ilaç kullanımı, diyet, egzersiz gibi konularda doktorun talimatlarına uyulmalıdır. Doktor kontrolleri, herhangi bir komplikasyonu erkenden tespit etmek ve iyileşme sürecini takip etmek için önemlidir. Obezite ameliyatı sonrası, hastaların daha az ve daha sık beslenmeleri gerekir. Ameliyat sonrası dönemde, doktorunuzun onayını alarak hafif egzersizlere başlayabilirsiniz. Psikolojik yardım alınması gerekiyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.

Obezite Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Obezite ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. En önemli uyulması gereken faktör, beslenme düzenidir. Ameliyat sonrası midenin boyutu küçüleceği için, hastalar daha az ve daha sık yemeye alışmalıdır. Ayrıca, ameliyat sonrası bazı yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılır. Düzenli şekilde egzersiz de yapılarak kilo vermeye destek olunabilir. Detaylı bilgi için İzmir Obezite Doktoru Op. Dr. Türker Karabuğa'dan randevu alabilirsiniz. 

  • Yeni beslenme düzenine uyun.
  • Egzersiz yapmaya özen gösterin.
  • Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin.
  • Doktorunuzun talimatlarına uyun.

Tüp mide ameliyatından sonra mide ne zaman iyileşir?

Tüp mide ameliyatı sonrasında yaraların iyileşmesi 2-3 haftayı bulabilir. Midenin tamamen iyileşmesi 6-8 hafta sürebilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası neler olur?

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme düzeniniz tamamen değişir. İlk haftalar sıvı, sonra püre şeklinde beslenilir ve 1.aydan sonra katı gıdalara geçilir.

Mide ameliyatından sonra kaç gün dinlenmek gerekir?

Mide ameliyatından sonra 3-4 hafta dinlenmek ama dinlenme sürecinde de ufak yürüyüşler yapılmalıdır.

Tüp mide ameliyatı sonrası 1 ayda kaç kilo verilir?

Tüp mide ameliyatı sonrası ilk ay kişinin ameliyattan önceki kilosunun %10’u verilebilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası neler yasak?

Tüp mide ameliyatı sonrasında yasak olanlar; ilk 2 hafta cinsel ilişki, bir ay boyunca araba kullanmak, ilk 6 ay alkol kullanmak, 2 ay boyunca ağır ve zorlayıcı aktivitelerdir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Obezite Cerrahisi Yöntemleri

Obezite cerrahisi birçok farklı yöntemle karşımıza çıkar. Bu yöntemler; gastrik bypass, sleeve gastrektomi, biliopankreatik diversiyon, ajustabl gastrik band ve vagus siniri uyararak çalışan cihazlar ...

Bağırsak Mikrobiyotası ve Obezite

Dengeli bir bağırsak mikrobiyotası, sağlık için kritik öneme sahiptir çünkü insan vücudundaki bakterilerin yaklaşık %90’ı bağırsaklarda bulunmaktadır. Tersine bozulmuş bir bağırsak mikrobiyota yapısı ...