header-bg

Obezite cerrahisi, gıdalar ile alınan enerjinin, sarf edilen enerjiden fazla olmasından doğan ve beden sağlığını bozacak şekilde anormal yağ artışı ile karakterize olan obezite hastalığının tedavisi için uygulanan ameliyatları kapsar. Bedendeki yağ dokusunun yetişkin erkeklerde %25’in, yetişkin kadınlarda ise %30’un üstüne çıkması durumunda obezite cerrahisi gereksiniminden bahsedilir.

turker-karabuga

Obezite Nedir?

Obezite bedenin harcayabileceğinden daha çok kalori alması neticesinde oluşur ve vücut kitle indeksindeki sınıflandırmalara göre derecelendirilir. Boy ile kilo oranının değerlendirmesi sonucu elde edilen beden kitle indeksi 30’un üzerinde ise obeziteden söz edilebilir. Obezite karın bölgesinde ve iç organlarda biriken yağlanma olarak da bilinir. Kışın yağ oranının anormal derecede artması kolesterol, kalp hastalıkları damar tıkanıkları ve benzeri sağlık sorunlarına neden olabilir. Aşırı kilolu olmak, nefes alışverişinde zorluğa ve pek çok sağlık sorununa sebep olabilir. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi bedende sağlığı tehlikeye atacak seviyede yağ birikmesi olarak tanımlar. Besinlerden gelen enerjinin bedenin yakabileceinden fazla olması bu hastalığa neden olabilmektedir.

obezite-cerrahisi-hakkinda

obezite-cerrahisi

Obezite Nasıl Saptanır?

Obezite cerrahisi ile ilgili en merak edilen konulardan birisi obezite tanısının nasıl konulduğu konusudur. Obezitenin tespiti şu şekilde yapılabilir;

1. Beden Kitle İndeksi:

Dünyada en çok kullanılan yöntemdir. Kişinin boy ve kilo değerleri ile hesaplanır.

Beden Kitle İndeksi(BKİ)=Ağırlık(kg)/Boy²(m²)

  • VKİ≤ 18,5 Zayıf
  • VKİ= 18,5-24,9 Normal
  • VKİ= 25-29,9 Fazla Kilolu
  • VKİ= 30-34,9 1. DERECEDE OBEZİTE
  • VKİ= 35-39,9 2. DERECEDE OBEZİTE
  • VKİ= 40-49,9 MORBİD OBEZİTE
  • VKİ≥ 50 SÜPER OBEZİTE

ÖRNEK: 32 yaşında ve 160 cm boyunda ve 108 kg ağırlıgındaki bir erkek obez midir?

BKİ=108 kg/(1,6)²m² =108/2,56=42,1kg/m²= MORBİD OBEZİTE

2. Bel çevresi(santimetre) / Kalça çevresi(santimetre) Oranı

Kadınlarda 0,85

Erkeklerde 1,0’dan fazla ise obeziteden söz edilebilir.

3. Bel Çevresi Ölçümü (cm):

Riskli Yüksek Riskli

ERKEK ≥ 94 ≥ 102

KADIN ≥ 80 ≥ 88

Obezite Cerrahisi

Obezite ameliyatı başvurusu öncesi kişi detaylı tetkiklerden geçirilmeli ve obezitenin herhangi bir genetik, hormonal, nörolojik (hipotalamik fonksiyon bozukluk benzeri) patolojiden ya da ilaç kullanımı sebebiyle oluşup oluşmadığı ortaya konmalıdır. Aksi durumda nedeni ortaya kaldırmaya yönelik tedaviler uygulanmalıdır.

Obezite Cerrahisine belirli durumlarda başvurulur:

  • Beden kitle indeksi 40 ve üstü olan kişiler
  • 18-60 yaş arasındaki obez bireylerde
  • Obezite probleminin en az 3 yıldır var olması durumunda
  • Hormonal rahatsızlıkların bulunmaması halinde
  • İlaç ve diyet uygulamaları ile obezitenin ortadan kaldırılması için çaba harcanmasına rağmen, en az 1 yıldır kilo verilememesi
  • Alkol ve ilaç bağımlısı olunmaması
  • Kişinin uygulanacak yöntemi anlaması ve cerrahi sonrasında yeni yaşam tarzına uyum sağlayabilecek olması
  • Kabul edilebilir düşüklükte ameliyat riski bulunan kişiler

Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanır?

Beden kitle indeksi 35 üzerinde olan obez bireyler en uygun hasta grubunu oluşturur. Beden kitle indeksi 30-35arasında olan ve aşırı kiloların sebep olduğu şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uyku apnesi gibi ek rahatsızlıklara sahip olan kişiler de obezite cerrahisi ile tedavi edilebilecek olan kişiler arasındadır.

Obezite Cerrahisi Türleri

Obezite cerrahisinin pek çok türü vardır ve tedavi uygulanacak kişiye en uygun olan yöntem seçilebilir;

  • Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide Ameliyatı)
  • Mide Kelepçesi (Gastrik Band)
  • Duodenal Switch
  • Mide Bypası ( Roux-en Y Gastric Bypass, RNY Gastrik Bypass)
  • Mini Mide Bypass ( Omega Gastrik Bypass, Tek Anastomozlu Gastrik Bypass)
  • Gastrik pilikasyon (Mide Katlanması)

Obezite Cerrahisi Öncesi

Mide ameliyatı öncesi için farklı ekipler farklı prosedürlere sahip olsalar da dünyadaki derneklerin ve ulusal obezite cerrahi derneklerinin bu konuda belirlediği belli standartlar vardır. Ameliyat öncesi bireylere uygulanan detaylı tetkik ve muayeneler bu kriterlere uygun olmalıdır. Bu kriterlerin sağlanması haricinde obezite cerrahisi öncesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği doktor ve ekibi tarafından hastaya açıklanmaktadır.

Obezite Cerrahisi Sonrası

Bireyler cerrahi sonrasında doktorun önerdiği şekilde düzenli egzersiz yapmalıdır, tüketeceği besinleri küçük öğünlerle sık sık ve azar azar tüketmelidir, kalorili içeceklerden uzak durmalıdır. Bu dönemde benimsenmesi gereken beslenme alışkanlıklarının kazanabilmesi için beslenme uzmanından yardım alınabilir. Fazla kilo problemi olan herkese obezite ameliyatları uygulanamaz.

Obezite Cerrahisi Fiyatları 2024

Obezite Cerrahisi ücreti hakkında bilgi almak için İzmir obezite doktoru Op. Dr. Türker Karabuğa ile iletişime geçebilirsiniz. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Obezite Cerrahisi Sonrası Katı-Sıvı Ayrımı

Tüp mide ve diğer bariatrik cerrahiler sonrasında uyulması gereken en önemli kurallardan biri de katı-sıvı ayrımıdır. Bu kuralın ana temeli katı formlu öğünlerden 30 dakika öncesi,sonrası ve öğün esna...

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme

Obezite cerrahisi sonrası beslenme çok büyük önem taşır. Ameliyattan sonra küçülen mideye uygun şekilde yemek yemek,sağlıklı ve dengeli bir yaşam kurmak gerekir.    ...