header-bg

Mide balonu çeşitleri, sıvı veya havayla şişirilen, yutulan, 6-12 ay kalan gibi birçok faktöre göre değişmektedir. Mide balonu uygulanması için hastanın bu işlem için uygunluğu değerlendirilmelidir. Hastanın durumuna, vermek istediği kiloya uygun olarak mide balonu seçimi yapılır. Mide balonu; midenin hacmini azaltarak tokluk hissini artırmaya ve kilo vermeyi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Mide Balonu Çeşitleri Neye Göre Belirlenir?

Mide balonu çeşitleri; balonun yerleştirilme şekline, şişirilme şekline, midede ne kadar süre kalacağına göre belirlenir. Havayla veya sıvıyla şişirilen, yerleştirilen veya yutulan, kısa veya uzun dönem kalan şeklinde çeşitlere ayrılır. Mide balonu için birçok marka da bulunur.

  • Balonun yerleştirilme şekline göre; endoskopik veya yutulan mide balonu olarak ayrılır.
  • Balonun şişirilme şekline göre; hava veya sıvı ile şişirilebilir.
  • Midede kalma süresine göre; 6 ay veya 12 ay süreli olarak söylenebilir.

Mide Balonu Kimlere Uygulanabilir?

Mide balonu obezitenin tedavisinde uygulanan ve cerrahi olmayan bir yöntemdir. Mideye yerleştirilen bir balon, mide hacmini azaltarak daha az yemek yemeye ve kilo vermeye yardımcı olur. Geçici bir süre kalır ve bu süre içerisinde verilen kilo, balon çıkarıldıktan sonra korunmaya çalışılır.

Mide balonu, aşağıdaki özelliklere sahip kişilere uygulanabilir:

  • Vücut kitle indeksi (BMI) 30-40 arasında olan kişiler
  • Diyet ve egzersizle kilo veremeyen kişiler
  • Obezite ile ilişkili sağlık sorunları olan kişiler (yüksek tansiyon, diyabet, uyku apnesi vb.)
  • 18-65 yaş arasındaki kişiler

Hamileler, ciddi hastalığı olanlar, bir bağımlılığı olan veya midesinden ameliyat olmuş kişilere uygulanması önerilmeyen bir işlemdir.

yutulabilir-mide-balonu

6-aylik-mide-balonu

Yutulabilir Mide Balonu

Yutulabilir mide balonu, cerrahi ve girişimsel işlem gerektirmeden sadece kapsülün bir bardak su ile yutulmasıyla yapılan bir işlemdir. Yutulduktan sonra midede yer kapladığı için tokluk hissi oluşturur. Besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlatarak iştahı azaltır.

Yutulabilir mide balonu, kapsül formunda sıkılaştırılmıştır. Kapsül, hasta tarafından bir bardak su ile yutularak mideye gönderilir. Bir katater aracılığıyla özel sıvısı ile şişirilir. Bu balon yaklaşık 4.5 ay boyunca midede kalır. Bu süre zarfında hasta, diyet ve egzersiz yaparak kilo verir. Balonun mideden atılması için herhangi bir işleme gerek yoktur. Balonun süresi dolduğunda doğal yollarla dışkı ile vücuttan atılır.

6 Aylık Mide Balonu

6 aylık mide balonu, endoskopik olarak midenin üst kısmına yerleştirilir. 6 ay boyunca midede kalır. Mideye takılması ve mideden çıkartılması için endoskopik işlem gerekir. Balon takıldıktan sonra 6 ay boyunca diyet ve egzersiz yapılması gerekir. Takma ve çıkarma süreçlerinde kramp, bulantı gibi yan etkiler görülebilir. Bu nedenle dezavantajlı sayılabilir ancak hem fiyat açısından hem de verilmek istenen kilonun az olması açısından tercih edilen bir işlemdir.

1 Yıllık Mide Balonu

1 yıllık mide balonu, endoskopik yöntemlerle mideye yerleştirilir. 1 yıl boyunca midede kalması, verilmek istenen kilonun fazla olduğu kişilerde yararlı bir yöntemdir. VKİ oranı 27 ila 30 arasında olan kişiler için uygun bir işlemdir. 1 yıl boyunca midede kalan balon sebebiyle kişi daha az yemek yeme ihtiyacı hisseder. Aynı zamanda iyi bir diyet listesi ve egzersiz ile bu kilo verme desteklenmelidir.

Ayarlanabilir Mide Balonu

Ayarlanabilir mide balonu, mideye yerleştirilen balonun hacminin ihtiyaca göre ayarlanabilmesini ifade eder. Mideye yerleştirilen balon, sıvı veya gaz ile şişirilir. Hastanın kilo verme hedeflerine ve toleransına göre balonun hacmini artırmasına veya azaltmasına olanak tanır. Endoskopi yardımıyla balonu takma ve çıkarma işlemleri yapılır. Genellikle 1 yıl süre midede kalır. Endoskopi ile hacmini ayarlama işlemi yapılır. VKİ düzeyi 30 ve üstü olan kişiler için kullanılabilir.

Mide Balonu Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Mide balonu yerleştirme işlemi, balonun türüne göre değişmektedir. Yutulabilir mide balonu haricindeki diğer türlerde endoskopik olarak gerçekleştirilir. Endoskopik işlemde hastaya genel anestezi verilir ve endoskop adı verilen bir cihaz, hastanın ağzından mideye kadar ilerletilir. Endoskopun içinde bulunan balon, mideye yerleştirilir ve uygun miktarda sıvı veya hava ile şişirilir. Bu alet mideden çıkartılır ve hasta birkaç saat gözetim altında tutulur. Mide balonu, genellikle 6-12 ay süreyle midede kalır. Bu süre sonunda balon, endoskopik olarak çıkarılır.

Mide Balonu İşlemi İçin Hangi Bölüme Başvurmak Gerekir?

Mide balonu işlemi için obezite veya genel cerrahi kliniklerine başvurmak gerekir. Obezite cerrahisi uzmanı, mide balonu işlemi için uygun olup olmadığınızı değerlendirir. Gereken tetkikleri yapar. Kısa bir sürede gerçekleşen bu işlem için mutlaka güvenilir ve uzman bir doktordan yardım alınmalıdır. Obezite ve Metabolik Cerrahisi Op. Dr. Türker Karabuğa’dan mide balonu hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

Mide balonu kaç kiloya kadar takılır?

Mide balonu işlemi için vücut kitle indeksi 27 ila 40 arasında olmalıdır.

Mide balonu 6 aydan fazla kalırsa ne olur?

Mide balonunun 6 aylık olan çeşidi, gereğinden fazla midede kalırsa mide fonksiyonları için zararlı olabilir.

Mide balonu riski var mı?

Mide balonunun riskleri arasında sızdırma, patlama gibi durumların yaşanma ihtimali vardır. Bu durumlarda mutlaka endoskopik işlemle alınmalıdır.

Mide balona kaç günde alışır?

Midenin, balona alışma süreci kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 3 gün geçebilir. Alışma sürecinde bulantı, kusma, halsizlik görülebilir.

Mide balonu kaç kez yapılır?

Mide balonu ikinci kere kullanılması için midenin belirli bir süre alışması ve iyileşmesi gerekir. Doktorunuzun vereceği karar ile ikinci kere uygulanabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mide Balonu

Mide balonu kilo vermeyi hızlandırmak için midenin içerisine belirli bir süreliğine bir balon konulması sürecidir. Mide balonu cerrahi bir işlem değildir....