header-bg

​​​Çoğu insan; küresel bir sorun olan obeziteden kaçış yolunun yalnızca kalori kısıtlaması ve iradeden geçtiğini düşünür fakat aslında kilo alımının çeşitli sebepleri vardır.

Tokluk hormonu olarak da bilinen Leptin hormonu, beslenme sırasında alınan kalorinin yeterli olduğu sinyalini uyaran hormondur, yani yemek yerken bize ‘evet, bu kadarı yeterli’ dedirten leptin hormonudur.

İlerleyen çalışmalar obeziteye ‘leptin’ adı verilen bir hormonun da sebep olabileceğini göstermektedir. Leptin, merkezi sinir sistemi reseptörlerine bağlanarak ve beyindeki iştahsızlık kontrol merkezlerindeki nöronların aktivitesini modüle ederek gıda alımını düzenler.

Obez hastaların çoğunda leptinin kalori alımını kısıtlayıcı etkisi azalmıştır ve kişi beslenirken tokluk yaşayamadığından aldığı enerji artar ve bu da obeziteye sebep olur.  Leptin hormonundaki bu işlevsel bozulmaya leptin direnci denmektedir.

Çoğu yetişkinde enerji alımı ve enerji harcaması arasında fark yaratılsa da vücut ağırlığı beklenilen ölçüde değişmeyebilir çünkü karmaşık fizyolojik sistemler enerji alımı ile harcamayı dengeler.

Enerji dengesi, hipotalamus, beyin sapı ve ödül merkezleri de dahil olmak üzere beyin merkezlerinde entegre olan periferik sinyaller (hormonlar) tarafından düzenlenir ve bu da beslenme ve enerji harcamasını düzenler.

Obezite Cerrahisi hakkında bilgi almak için tıklayın.

turker-karabuga

leptin-direnci

tokluk-hormonu

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, vücudun süt şekerini veya laktozu sindirememesinden kaynaklanır. Laktozu basit şekerlere veya monosakkaritlere parçalamak için vücudun ince bağırsakta üretilen “lakt...

Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi ameliyatı, genellikle safra taşları veya safra kesesi iltihabı gibi durumların tedavisi için uygulanır. Safra kesesi ameliyatı genellikle laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılır....