header-bg

Laktoz intoleransı, vücudun süt şekerini veya laktozu sindirememesinden kaynaklanır. Laktozu basit şekerlere veya monosakkaritlere parçalamak için vücudun ince bağırsakta üretilen “laktaz” adı verilen enzimi üretmesi gerekir. 

Laktaz, laktozu glikoz gibi daha basit şeker formlarına ayırır, böylece vücut tarafından emilebilir ve kullanılabilirler. Laktaz olmadan süt ürünlerindeki laktoz sindirilemez. Bu, birçok insanın süt ürünleri yedikten veya içtikten sonra yaşadığı gaz, kramp ve ishal semptomlarına neden olur.

İnsan vücudu; bebeklik çağında anne sütündeki laktozu sindirebilmek adına en yüksek laktaz seviyesine sahiptir. Bebekler sütten kesildikten sonra laktaz seviyeleri düşmeye başlar. Dünya nüfusunun %70’inde genetik olarak laktoz intoleransı görülmektedir.

turker-karabuga

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Laktoz intoleransının belirtileri arasında gaz, ishal, şişkinlik, kramplar, mide bulantısı ve ağız kokusu yer alabilir. Bu semptomlar, laktoz alımından 30 dakika ila 2 saat sonra başlayabilir ve 3 güne kadar sürebilir. Semptomların şiddeti kişiden kişiye değişir ve tolere edilebilen laktoz miktarına bağlıdır.

Sindirilmemiş laktoz, vücudunuzun suyunun büyük bir kısmını bağırsaklara çekerek ishale neden olur. Bağırsaktaki bakteriler de laktozla beslenir ve hidrojen üretir bu da gaz ve şişkinliğe neden olur.

Laktoz İntoleransı Belirtileri

Laktoz-intoleransi-belirtileri

Laktoz İntoleransı Tedavisi

Laktoz intoleransı çoğunlukla diyette yapılan ayarlamalarla kontrol edilir. Küçük çocuklar için laktoz içeren tüm yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yetişkinler ve daha büyük çocuklar için tolere edilebilecek laktoz miktarı değişecektir. 

Bazı insanlar düşük laktoz seviyelerine sahip tereyağı ve eski peynirleri yiyebilirken, diğerleri bir bardak sütün onları rahatsız etmeyeceğini, ancak ikisinin rahatsız edebileceğini görebilir. Laktoz intoleransı olan kişiler, tolere edilen süt ürünlerinin türünü ve miktarını ancak deneme yanılma yoluyla öğrenebilirler.

Süt Tüketimini Azaltmak İçin İpuçları

  • Diğer yiyeceklerle birlikte laktoz içeren yiyecekleri yiyin
  • Gıda etiketlerini dikkatlice okuyun
  • Laktoz içeren yiyecekleri daha küçük porsiyonlarda yiyin
  • Süt ikamesi deneyin (soya veya pirinç sütü)
  • “Canlı kültürler” içeren yoğurtları deneyin; daha iyi tolere edilebilirler

Laktoz içerebilecek diğer gıdalar şunlardır:

  • Ekmek ve diğer unlu mamuller
  • Kahvaltı içecekleri
  • Şekerler ve atıştırmalıklar
  • Sakız
  • Kurabiye ve sandviç kurabiye dolguları
  • Krem likörler ve likörler
  • Kremalı sebzeler
  • Soslar
  • Patates kızartması (laktoz bir esmerleşme maddesidir)
  • Hazır kahve (şekerli, kremalı, aromalı)
  • Margarin
  • Krep, bisküvi ve kurabiye karışımları
  • Toz kahve kremaları
  • İşlenmiş kahvaltılık gevrekler
  • Puding ve karışımlar
  • Salata sosları
  • Çorbalar

Süt ürünü olmayan kalsiyum açısından zengin besinler

SEBZELERKalsiyum
İçeriği
Laktoz
İçeriği
Brokoli (pişmiş), 1 su bardağı94-177 mg0
Çin lahanası (Pişmiş), 1 su bardağı158 mg0
Karalahana (pişmiş), 1 su bardağı148-357 mg0
Kale (pişmiş), 1 su bardağı94-179 mg0
Şalgam yeşillikleri (pişmiş), 1 su bardağı194-249 mg0
BALIK/DENİZ ÜRÜNLERİKalsiyum
İçeriği
Laktoz
İçeriği
İstiridye (çiğ) 1 su bardağı226 mg0
Kemikli somon (konserve) 85 gr167 mg0
Sardalya 90 gr371 mg0
Karides (konserve), 80 gr98 mg0
   
DİĞERKalsiyum
İçeriği
Laktoz
İçeriği
Pekmez (2 yemek kaşığı)274 mg0
Tofu (Kalsiyum tuzları ile işlenmiş) 80gr225 mg0

 

Biotin hakkında bilgi almak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Karnıyarık Otu

Karnıyarık otu olarak bilinen Psyllium, Hindistan’da yetişen Plantago ovata” adı verilen bitkinin tohumlarından elde edilmektedir....

Obezite Hesaplama, Obezite Nasıl Hesaplanır?

Sağlık sorunları içerisinde günümüzde giderek artmakta olan en tehlikeli sorunlardan biri olan obeziteyi sizlere vücut içerisinde sağlığı bozacak seviyelerde aşırı ve normal olmayan şekillerle yağ bir...