header-bg

Mide balonu kilo vermeyi hızlandırmak için midenin içerisine belirli bir süreliğine bir balon konulması sürecidir. Mide balonu cerrahi bir işlem değildir. Endoskopi yoluyla mideye balon konulur daha sonra midenin hacmine bağlı olarak şişirilir. Yutulabilir mide balonunda ise; balon bir kapsül halinde yutularak bir katater yardımıyla midede şişirilerek röntgen aracılığı ile kontrol edilir. Bu şekilde mide balonu yaptıran kişi yeme alışkanlığını değiştirmeli ve egzersiz ile desteklemelidir. Mide balonu avantajları ve dezavantajları ile kişiye uygun olup olmadığı belirlenir.

Mide Balonu Nedir?

Mide balonu ile kişinin midesine bir balon yerleştirilir ve bu şekilde kişinin midesi kısmen doldurulur. Kişinin bu şekilde yemek yeme alışkanlığı değişir. Mide balonu obezite tedavisinde ve kişinin kilo kaybını hızlandırmak için gereken durumlarda kullanılır. Mide balonu tek başına etkili olmayabilir. Beraberinde diyet ve egzersiz ile kilo verimi sağlanabilir.

Mide Balonu Nasıl Uygulanır?

Endoskopik Mide balonu bir uzman tarafından gerçekleştirilir ve aşağıdaki adımlar uygulanır.

  • Hastanın boğazından, endoskopi aleti kullanılarak midesine bir balon yerleştirilir.
  • Balon mideye yerleştirildikten sonra, gaz veya sıvı kullanılarak şişirilir. Balonun büyüklüğü hastanın ihtiyacına ve midesinin kapasitesine göre ayarlanabilir.
  • Mide balonunun şişirilmesi 20-30 dakika sürebilir. Balonun tamamen şişirilmesi durumunda, hastanın midesi yaklaşık olarak yüzde 50 ila 70 oranında dolmuş olur.

Mide Balonu Kimlere Uygulanır?

Mide balonu uygulaması, kilo kaybı isteyen ancak diyet ve egzersizle yeterli sonuç alamayan kişiler için bir seçenek olabilir. Obezite hastaları için mide balonu uygulanabilir bir tedavidir. Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan kişiler mide balonu tedavisi yaptırabilir.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Mide balonu, bir endoskopi aleti ile hastaya uyku hali verilerek yapılır. Mide balonu, yemek borusundan geçilerek hastanın midesine yerleştirilir. Daha sonrasında midenin belirli bir kısmını kaplayacak şekilde şişirilir. Bu sıvının vücuda bir zararı yoktur. Bu işlem toplamda 15-20 dakika sürer. Birkaç saat sonra hasta taburcu edilebilir.

Endoskopik Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?

Mide balonu çeşitleri aslında aynı yapıya sahip ama midede kalma süresi ve uygulanma şekline göre değişiklik gösterir. Mide balonu çeşitleri hastanın ihtiyacına ve tedavi amacına uygun olarak seçilir.

Sabit hacimli balonlar: Belirli bir hacme sahiptir ve daha sonrasında değiştirilemez. 6 ay kadar midede kalırlar.

Ayarlanabilir mide balonu: Mideye gönderildikten sonra midenin hacmine göre balon ayarlanabilir. Süreç içerisinde mide balonunun hacmi değiştirilebilir.

mide-balonu

mide-balonu-nedir

Mide Balonu Avantajları Nelerdir?

Mide balonu avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Mide balonu cerrahi bir işlem değildir. Ameliyat riski taşımadığı için işlemden sonra eve dönülebilir.
  • Mide balonu yerleştirildikten sonra hastalar birkaç hafta içinde hızlıca kilo vermeye başlarlar.
  • Mide balonu diyet ve egzersiz ile kombine edilebilir.
  • Mide balonu diğer kilo verme yöntemlerine göre daha az risklidir.

Mide Balonu Dezavantajları Nelerdir?

Mide balonunun bazı dezavantajları olabilir. Bunlar şu şekildedir.

  • Mide balonu sonrası hastalar birkaç gün boyunca kusma ve bulantı yaşayabilirler.
  • Mide ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik, baş ağrısı gibi geçici yan etkiler görülebilir.
  • Mide balonu sonrası beslenme tarzında değişiklik kesinlikle yapılmalıdır.
  • Mide balonu geçici bir çözümdür. 6-12 ay süreyle midede kalır ve çıkarıldıktan sonra kiloyu korumak önemlidir.
  • Geçici bir yöntem olduğu için daha az etkilidir. Diğer yöntemlere göre tek başına bir çözüm sağlamaz.

Mide Balonu Zararları Nelerdir?

Mide balonu zararları, mide bulantısı ve mide ağrısı ile kendini gösterebilir. Mide balonu yerleştirildikten sonra midede iltihaplanma yapabilir. Mide balonu içeride sızıntı yaparak enfeksiyonlara neden olabilir. Nadiren, mide balonu yerleştirildikten sonra, mide ülseri oluşabilir. Mide balonu yerleştirildikten sonra, kişilerde beslenme sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle yemeklerden hemen sonra aşırı doygunluk hissi veya mide yanması hissedebilirler.

Mide Balonu Riskleri Nelerdir?

Mide balonu riskleri bulunan bir yöntemidir. Hem obezite tedavisi hem kilo verme sürecini hızlandırma yöntemidir. Mide balonu, mide çıkışını tıkayarak gıda geçişini engelleyebilir. Mide balonunun midede enfeksiyon oluşturma riski vardır. Mideye yerleştirilen balon sızıntı yapabilir. İltihaplanmaya da neden olabilir.

Mide Balonu Sonrası Beslenme Düzeni

Mide balonu yerleştirildikten sonra, beslenme düzeni çok önemlidir. Çünkü mide balonu, mideye sığabilecek yemek miktarını azaltır ve dolayısıyla kişilerin günlük kalori alımını azaltır. Mide balonu yerleştirildikten sonra, kişilerin daha küçük porsiyonlar yemesi gerekmektedir. Öğünlerde protein, lifli gıdalar ve karbonhidratlar bulundurulmalıdır. Mide balonu yerleştirildikten sonra, kişilerin özellikle yemeklerden önce ve sonra sıvı tüketimi azaltılmalıdır. Yemekleri iyi çiğnemek ve yavaş yemek, düzenli öğünler tüketmek önemlidir. Yağ ve şekerden kaçınmalı, yüksek proteinli gıdalar tüketilmelidir.

Mide Balonu Fiyatları 2024

Mide balonu fiyatları kişinin sağlık sorunlarına göre değişebilir. Doktorun deneyim ve tecrübelerine, işlemin süresine, hangi mide balonunun kullanıldığına, işlemin yapıldığı yerin verdiği hizmete göre değişiklik göstermektedir. Mide balonu cerrahi bir operasyon değildir. Mide balonu fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayınız.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mide Balonu Çeşitleri

Mide balonu çeşitleri, sıvı veya havayla şişirilen, yutulan, 6-12 ay kalan gibi birçok faktöre göre değişmektedir. Mide balonu uygulanması için hastanın bu işlem için uygunluğu değerlendirilmelidir. H...